Idi di Marzo Appassimento Atto Finale
17%!
Specerijen rijp fruit geconcentreerd vol rijk vanille | Italiƫ
Idi di Marzo Appassimento Atto Finale is het klapstuk, het spektakel, de 'ATTO FINALE'! De meest intense wijn die men kan maken, maar ook zo zijdezacht geconcentreerd. Een ware finalewijn.
Een krachtige wijn met een diepzwarte kleur en een groot bewaarpotentieel. Een ware explosie van bramen, zwarte bes en chocolade in de neus en komen dan in de mond, versterkt door hints van tabak, jammig en zwarte peper. Een intense Appassimento van 17% met druiven uit Abruzzo en Puglia.
De Atto Finale is heerlijke aperitiefwijn met diverse hapjes als bijvoorbeeld antipasta, ook heerlijk bij oudere kazen, vleesgerechten en bij rijke pastagerechten.
Gecertificeerd Sustainable, Biologisch en Vegan.
De Atto Finale is gemaakt met een blend van Montepulciano en Primitivo druiven. De Primitivo wordt met de hand geoogst in de eerste tien dagen van september, de Montepulciano, ook met de hand op zijn laatst begin oktober. Door de handmatige oogst worden alleen de meest rijpe, mooie trossen geselecteerd. De druiventrossen worden in kratten gelegd en drogen voor zo'n 40 dagen voordat ze worden geperst. Hierna fermenteerd het sap rustig en geleidelijk voor zo'n 2 weken, hierbij ontstaat een natuurlijk alcoholgehalte van 17%. Dit is zeer goed geintegreerd in de wijn en zorgt voor de overdracht van het vele smaakgeweld in de wijn. Hierna volgt een rijping in houten vaten van 550 liter gedurende 15 maanden (50% van het hout is nieuw en 50% van de tweede en derde passage). Het resultaat is een krachtige wijn met een diepzwarte kleur. Een ware explosie van bramen, zwarte bes, de specerijenlade en leer in de neus. In de mond krachtig, intens rijpe braam, rozenbottel en een zeer lange lengte.
Montepulciano d'Abruzzo | De Montepulciano is een productieve rode druif, in de wijn diep rood van kleur met een goede structuur. De naam komt van de Montepulciano regio in Siena, Toscane, maar de druif komt eigenlijk uit de Abruzzen, midden Italië. De wijn van de Montepulciano druif is vaak een allemansvriend omdat hij zacht, boordenvol fruit en toegankelijk is. Vooral breed inzetbaar bij gerechten uit de Italiaanse keuken!
Primitivo | De Primitivo, niet meer weg te denken uit het wijnlandschap. Ook bekend als Zinfandel uit Amerika of Tribidrag uit Kroatië. Een laat rijpende druif, en dat is te proeven. Zeker in warme en droge gebieden waar deze druif zich op zijn gemakt voelt. Vaak donker rood fruit in de geur en in de smaak, redelijke kracht met best wat tanines op de achtergrond. Kan ook goed doorrijpen aan de wijnrank zodat meer suikers zich ontwikkelen. Een krachtpatser met fluwelen handschoenen.
Negroamaro | De Negroamaro is verantwoordelijk voor smaakvolle, rijpe en doordrinkbare rode wijnen met karakter, en wordt tegenwoordig ook gebruikt om lichte en sappige Rosé wijnen te produceren. Een van de belangrijkste druivenrassen in de hak van Italië. Vaak gebruikt in smakelijke blends, maar kan ook zeer interessant zijn op zichzelf met een lichte houtrijping!